У Криму відкрився «Артек» (1925)

16 червня 1925 - 99 років тому

Міжнародний дитячий центр «Артек»

Міжнародний дитячий центр «Артек»

16 червня 1925 в Гурзуфі в Криму біля підніжжя гори Аю-Даг на Чорноморському узбережжі свою першу зміну прийняв дитячий табір-санаторій «Артек».

Ідея побудувати на кримському узбережжі дитячий табір, який би згодом переріс у потужний піонерський центр, належала тодішньому голові Російського Товариства Червоного хреста Зіновію Соловйову. Безпосередньо організацією та облаштуванням табору він доручив зайнятися Федору Шишмаревe, який і став головним лікарем в «Артеку». Загалом роботи з облаштування тривали майже рік, і, нарешті, 16 червня 1925 «Артек» прийняв свою першу зміну, яка становила лише 80 дітей. Перші піонери табору жили в брезентових наметах прямо на узбережжі. Незважаючи на те, що облаштування було досить скромним, намети були затишними і чистими. Всього за 4 літні зміни в «Артеку» відпочили 320 дітей. Однак у 20-х рр.. в таборі також відпочили і діти, і дорослі з Німеччини, Данії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Франції і т.д. У 1927 р. в «Артеку» з’явилися перші вожаті, дітям стали давати лекції, водити на екскурсії, по 2-3 години на день вони працювали на території табору. У 1928 р. в «Артеку» з’явилися нові будиночки і відпочивати тепер можна було цілий рік. У 30-х рр.. популярність табору вийшла далеко за його межі, він значно розширив свої володіння і тепер тут було вже кілька окремих таборів. Після відродження табору після ВВВ в «Артеку» почали проводити різні міжнародні фестивалі, спортивні змагання, сюди приїжджають закордонні знамениті гості, з’являються свої традиції, свята і т.п. З 1991 р. «Артек» став Міжнародним дитячим центром. У 2006 р. йому присвоєно статус центру під егідою ЮНЕСКО. Всього сьогодні в його 10 таборах щорічно відпочиває близько 30 тис. дітей.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.