Царські війська зруйнували Запорізьку Січ (1775)

15 червня 1775 - 249 років тому

Останній гетьман Запорізької Січі П. Калнишевський разом з козацькою старшиною

Останній гетьман Запорізької Січі П. Калнишевський разом з козацькою старшиною

15 червня 1775 р. російські війська під командуванням генерала П. текіли за наказом Катерини II оточили Запорізьку Січ, а кошовий отаман Петро Калнишевський, не маючи сил для оборони, віддав укріплення козаків без бою. Запорізьке військо було оголошене розпущеним.

Царський уряд завжди ставився до Запорізької Січі з підозрою. Проте військовий потенціал козаків, їх роль в охороні кордонів змушувала Росію деякий час миритися з її існуванням. Однак у 1709 р. Петро І першим видав указ зруйнувати Січ. І лише в 1734 р. козаки знову отримали шанс повернутися на Дніпровські береги з Олешківської Січі. Останній період існування так званої Нової Січі, з одного боку, характеризувався значним економічним підйомом, а з другого - поступовим занепадом її автономії. Однак після ліквідації гетьманства 1764 р. Запорізька Січ залишилася єдиним краєм в Україні, де ще зберігалася автономія. Однак під час Коліївщини козаки неодноразово виступали на боці гайдамаків, ніж, звичайно, викликали гнів з боку царського уряду. Так, вже у квітні 1775 р. Р. Потьомкін виступив на засіданні царського уряду з проектом ліквідації Запорозької Січі. А на початку червня 1775 р. царські війська під командуванням генерала П. Текелія, які поверталися з турецького фронту, оточили Запорізьку Січ. Не маючи можливості відбити наступ російської армії, отаман П. Калнишевський був змушений віддати останній оплот запорожців без бою. Разом з козацькою старшиною його було заарештовано і залишок життя провів у Соловецькому монастирі. Козацьке військо було розпущено, а землі Січі роздали панам, яким дозволялося укладає козаків. Ті ж козаки, яким вдалося втекти, заснували в гирлі Дунаю дунай.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.