Битва під Борушківці на Житомирщині закінчилася перемогою росіян (1792)

14 червня 1792 - 232 років тому

Російсько-польська війна 1792

Російсько-польська війна 1792

14 червня 1792 в Борушківці (нині Житомирська область) відбулася одна з головних битв у ході польсько-російської війни (так званої «Війни в захист Конституції»), яка закінчилася перемогою росіян.

У 1791 р. у Польщі була проголошена нова Конституція, яка значно зміцнювала центральну владу в країні. Викликавши значне обурення серед населення, згодом вона привела до створення конфедерації магнатів для боротьби з королем Станіславом, яку підтримала імператриця Катерина II. Закінчивши війну з турками, російської армії в травні 1792 було наказано зайняти територію Правобережної України та Литви.

На Правобережжі корпусу російської армії вступили в ніч з 18 на 19 травня. Відразу після цього війна перетворилася на постійний відступ коронної армії Понятовського. 12 червня 1792 поляки відступили під Любар і стали в нього табором, очікуючи підкріплення. Після отримання інформації про шлях Ю. Понятовського російський командувач генерал М. Каховський наказав двом козацьким полкам під керівництвом Орлова і частини кавалерії на чолі з Тормасовим атакувати поляків під Борушківці. Наказ російські частини виконали миттєво, знищивши тил польського обозу. Але польська кіннота витримала перший натиск росіян, після чого відступила. Але відступ Долино було проходити через міст на р.. Деревичка, який обвалився, тому йти армія Речі Посполитої була змушена під вогнем противника. Майже тисяча поляків були вбиті, був втрачений обоз із зброєю і боєприпасами, а також 7 гармат.

До кінця червня росіяни зайняли значну частину Волині. Закінчилася війна перемогою російської армії і Другим поділом Польщі, в результаті якого Правобережжі, за виключення Західної Волині, увійшло до складу Російської імперії.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.