Кучма підписав Угоду про партнерство і співробітництво між ЄС і Україною (1994)

14 червня 1994 - 30 років тому

Другий Президент України Леонід Кучма

Другий Президент України Леонід Кучма

14 червня 1994 Президент України Леонід Кучма підписав Угоду про партнерство і співробітництво з Європейським Союзом. До речі, це була перша угода, підписана країнами-членами Європейського співтовариства з країнами колишнього СРСР. Але через те, що ратифікувати подібні договори повинні всі країни-учасниці ЄС, офіційно документ почав діяти тільки з 1 березня 1998 р., хоча з боку України угоду було ратифіковано відповідним законом ще в жовтні 1994 р.

Після проголошення Україною незалежності в 1991 р. країна почала формувати свою зовнішню політику. Одним з пріоритетів зовнішньополітичного курсу стала інтеграція України в європейські структури. У березні 1993 р. почалися офіційні переговори ЄС з Україною, в жовтні 1993 р. в столиці було відкрито Представництво Комісії Європейських співтовариств в Україні, а вже 14 червня того ж року в Люксембурзі Президентом України і президентом Європейської Комісії та представниками держав-членів ЄС було підписано Угоду про партнерство і співпрацю. Саме цим документом була закладена правова основа для взаємодії України з ЄС.

Всього в угоді зазначалося, що метою співробітництва, насамперед, є: розвиток тісних політичних відносин, сприяння торгівлі, інвестиціям, забезпечення основи для взаємовигідного економічного, соціального, фінансового, науково-технічного та культурного співробітництва, підтримка зусиль України по зміцненню демократії і завершення переходу до ринкової економіки. Згідно угоди, було передбачено співпрацю в питаннях зміцнення стабільності і безпеки в Європі, додержання принципів демократії. У разі необхідності сторони зобов’язалися проводити консультації на найвищому рівні.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.