Під тиском загонів С. Будьонного армія УНР почала відступ за р.. Збруч (1920)

13 червня 1920 - 104 років тому

Перша кінна армія під командуванням С. Будьонного готується до відправки на Польський фронт

Перша кінна армія під командуванням С. Будьонного готується до відправки на Польський фронт

13 червня 1920 під тиском Першої кінної армії червоноармійців під командуванням Семена Будьонного армія УНР була змушена покинути укріплені позиції на Лівобережжі та відступити за річку Збруч. Це відступ зіграло чималу роль в ході всієї Польсько-радянської війни, метою якої була одна з перших спроб поширення соціалістичної революції по всьому світу.

Розпочавшись ще в квітні 1920 р., Польсько-радянська війна на перших етапах призвела до переважання армії УНР, яка діяла разом з поляками. Звільнивши Житомирщину, Бердичів, Козятин від Червоної армії, вже 7 травня союзники увійшли в Київ. Однак, успішний наступ на Київ не викликало всенародного антибільшовицького повстання, а ворог, тим часом, почав проводити контрнаступательной операції. І вже червневий наступ військ Південно-Західного фронту забезпечив перехід ініціативи до більшовиків. Концентрація великої маси кінноти в районі Умані виявило плани Червоної армії. В результаті, польсько-українська армія була змушена перейти до оборони, нашвидку ставлячи дротяні загородження. Червона армія на чолі з С. Будьонним почала активні бойові дії в напрямку Київського плацдарму союзників. Проте до 12 червня спроби червоноармійців змусити противника відступити так і не увінчалися успіхом, поки 13 червня польські війська самі не стали відходити, чим змусили і армію УНР відступити на захід за р.Збруч. Однак це була тільки тимчасова перемога більшовиків, адже вже в серпні кіннота Будьонного була повністю знекровлена, а вже в березні 1921 р. між Польщею, УРСР і РРФСР був підписаний Ризький мирний договір, який, на жаль, для самих українців нічого хорошого не приніс.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.