У Львові пройшли перші багатотисячні українські мітинги протесту (1988)

13 червня 1988 - 36 років тому

Головна рада ТУМ. Виїзне засідання в Донецьку, жовтень 1989

Головна рада ТУМ. Виїзне засідання в Донецьку, жовтень 1989

13 червня 1988 вперше в Україні, яка в той час ще перебувала у складі Радянського Союзу, пройшли багатотисячні акції протесту, викликані забороною влади провести установчі збори Товариства української мови імені Т. Шевченка (ТУМ).

Наприкінці 1987 р. в Україні почалися перші виступи інтелігенції, невдоволеної повільними темпами «перебудови». В цей же час група письменників, серед яких був Олесь Гончар, Дмитро Павличко, Іван Драч, Сергій Плачинда, виступила з різкою критикою мовної ситуації в республіці, вимагаючи урядових заходів для розширення сфери вживання української мови. Це призвело до конфлікту між письменниками і консерваторами з оточення першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького. Однак найбільш бурхливо події стали розвиватися в Західній Україні, особливо у Львові. У червні тут пройшли перші несанкціоновані мітинги, в яких взяли участь десятки тисяч людей. Приводом для цих акцій протесту стала заборона місцевої влади провести в місті установчі збори новоствореного Товариства української мови ім. Т. Шевченка на чолі з Романом Іваничуком. Це було перше потужне регіональне Товариство рідної мови. Проте насправді у цього суспільства була вже досить давня історія, адже це була відроджена львівська «Просвіта», заснована в 1868 р. і вже у ХХ ст. заборонена радянською владою.

В результаті, ці мітинги історики недарма вважають одним із кроків українського суспільства до набуття незалежністю, адже вже 26 березня 1989 на мітингу саме у Львові вперше було піднято синьо-жовтий прапор, а вже в серпні 1991 р. цей прапор став символом незалежної країни.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.