Розпочався Карпатський рейд партизан під керівництвом С. Ковпака (1943)

12 червня 1943 - 81 років тому

Генерал-майор С. Ковпак з групою командирів Сумського партизанського з’єднання

Генерал-майор С. Ковпак з групою командирів Сумського партизанського з’єднання

12 червня 1943 з території Білорусі розпочався Карпатський рейд партизанських загонів Сидора Ковпака, метою якого, перш за все, було знищення нафтопромислів в районі Борислава та Дрогобича та розвиток партизанського руху в Західній Україні. Всього в рейд вирушили 1517 бійців.

Обійшовши Рівне із західного боку, Ковпак вирішив різко повернути на південь, пройшовши через всю територію Тернопільської області. У ніч на 16 липня партизани переправилися через Дністер по мосту північніше Галича, підірвали його і увійшли в Карпати. За горами вони маневрували протягом двох тижнів, один за одним знищуючи ворожі загони. За різними оцінками, протягом Карпатського рейду було знищено від 13 до 17 німецьких гарнізонів і вбито до 5 тис. нацистів. Крім того, саме загони Ковпака надовго вивели з ладу залізницю в Тернополі - головний вузол для відправки солдатів Гітлера до Курська, де в цей час йшла битва на Курській дузі. Офіційною датою закінчення рейду вважається 21 жовтня 1943, коли Сидір Ковпак направив свій звіт про Карпатський рейд в Український штаб партизанського руху. Всього ж цей 100-денний рейд Сумського багатонаціонального партизанського загону був визнаний однією з кращих партизанських операцій 1942-1943 рр.. і вивчається сьогодні істориками з усього світу, як приклад вдалого ведення партизанської війни.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.