Більшовики підписали з гетьманом Скоропадським прелімінарний мир (1918)

12 червня 1918 - 106 років тому

Гетьман П. Скоропадський зі своєю свитою

Гетьман П. Скоропадський зі своєю свитою

12 червня 1918 українські більшовики Д. Мануїльський і Х. Раковський підписали умови прелімінарного миру з Українською Державою, очолюваним гетьманом Скоропадським. Згідно з цим договором, військові дії Радянсько-української війни припинялися і встановлювалася «нейтральна зона», яка повинна була розмежувати сторони до офіційного встановлення державних кордонів.

У листопаді 1917 р. Центральна Рада ухвалила свій III Універсал, за яким Україна проголошувалася автономною Українською Народною Республікою. Звичайно, такий крок викликав опір з боку російських більшовиків, і тому вони вирішили захопити владу шляхом збройного повстання. Саме так розпочався перший етап Радянсько-української війни. Першими почали наступ більшовики, і спочатку перевага була саме на їх стороні. Однак після підписання Брестського миру 9 лютого 1918, за яким Німеччина та Австро-Угорщина зобов’язувалися звільнити окуповану більшовиками Україну, своє контрнаступ почали і українці. Українські загони під командуванням генерала К. Прісовського і С. Петлюри разом з німецькими та австрійськими частинами провели успішні бої на Правобережжі і вже 1 березня.1918 р. заволоділи Києвом. Протягом березня-квітня німецькі і австрійські частини звільнили Лівобережжі, а військові загони отамана П. Болбочана і В. Сікевича - Крим і Донбас. Переляканий німецьким наступом, В. Ленін був змушений визнати умови Брестського мирного договору і 12 червня 1918 Росія підписала з Україною прелімінарний мир. Була встановлена так звана «нейтральна зона», а Україна приєднала окремі території Мінської, Могилевської, Курської та Воронезької губерній. Проте вже під час антигетьманського повстання почався другий етап війни і світ був скасований.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.