ВР ввела східноєвропейський час в Україні (1990)

11 червня 1990 - 34 років тому

Головні куранти України на Майдані Незалежності

Головні куранти України на Майдані Незалежності

11 червня 1990 більшістю голосів Верховна Рада України прийняла рішення про приєднання країни до східноєвропейської часової зони - UTC +2.

З 1930 р. Україна, як частина СРСР, належала до третього поясу (UTC +3), тобто на її території діяло час, який фактично випереджало поясний час, до якого географічно належала країна, на 1 годину. Це було так званий декретний час. Ситуація не змінилася, коли в 1939 - 1945 р.. приєдналися західноукраїнські землі. Крім того, в 1981 р. в Україні вперше ввели літній час, і тоді воно вже випереджало поясний на 2 години.

Однак коли майбутня доля України була майже повністю вирішена і в державі почалися демократичні зміни, Верховна Рада вирішила ввести в країні східноєвропейський час і проголосувала за відповідний законопроект. Відповідні зміни офіційно вступили чинності 1 липня 1990 р., коли було скасовано декретний час. А з 29 вересня 1991 було скасовано і літній час відповідною Постановою Кабінету Міністрів України. Проте вже в наступному році літній час повернули і з того часу кожню останню неділю березня о другій годині ночі стрілки переводять на годину назад, а повертають час в останню неділю жовтня. І тільки в 2011 р. депутати знову вирішили взятися за час. Після запеклих дебатів було вирішено, що в 2012 р. Україна остаточно перейде на зимовий час (UTC +2) і вже залишиться в ньому назавжди.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.