У Києві відкрили пам’ятник Богдану Хмельницькому (1888)

11 червня 1888 - 136 років тому

Пам’ятник Б. Хмельницькому в Києві

Пам’ятник Б. Хмельницькому в Києві

11 червня 1888 в Києві урочисто відкрили пам’ятник Богдану Хмельницькому, який сьогодні є пам’яткою мистецтва XIX в. і одним з головних символів української столиці.

Сама ідея побудувати в Києві пам’ятника великому гетьманові належала Миколі Костомарову. Після того, як було отримано дозвіл на будівництво від російського уряду, в 1860 р. почався збір коштів. Проект розробив скульптор Михайло Микешин. У першому варіанті Б. Хмельницький був зображений на коні, на якому зі скелі він скидав польського шляхтича, єврея-орендаря і єзуїта. Перед скелею сиділи малорос, червонорос, білорус і великорос, які слухали пісню сліпого кобзаря. Барельєфи монумента зображували битву під Збаражем, Переяславську раду і сцену в’їзду козацького війська на чолі з Хмельницьким до столиці. Однак оскільки коштів було зібрано недостатньо, кошторис було вирішено зменшити і проект змінили, залишивши тільки центральну фігуру самого гетьмана. У 1879 р. на заводі Берда в Петербурзі було відлито статую, а вже наступного року її перевезли до Києва. Однак ще 8 років статуя тільки зберігалася, тому що не вистачало коштів на постамент. Тільки в 1888 р. завдяки дешевшому проектом Володимира Ніколаєва пам’ятник таки було відкрито.

Міська легенда розповідає, що спочатку пам’ятник був розгорнутий в інший бік - булавою гетьман мав загрожувати Польщі, однак через те, що виявилося, що кінь дуже неввічливо повернутий хвостом до Михайлівського Золотоверхого собору, постамент розгорнули. З того часу мужній полководець незмінно стоїть на Софійській площі.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.