Засновано українське відділення ГУЛАГу (1934)

10 червня 1934 - 90 років тому

Типовий виправно-трудовий табір в СРСР на Далекому Сході

Типовий виправно-трудовий табір в СРСР на Далекому Сході

10 червня 1934 спеціальною постановою при НКВС Української РСР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень.

У цілому система ГУЛАГу створювалася по всій країні і була головним знаряддям репресій тоталітарного режиму. Перш за все, система ГУЛАГу мала ізолювати «ненадійні» елементи радянського суспільства, а деякі з цих категорій навіть взагалі знищити, по-друге, в’язні таборів неодноразово використовувалися в якості безкоштовної робочої сили при будівництві каналів, доріг, промислових та інших об’єктів на Крайній Півночі , Далекому Сході та в інших регіонах. У таборах були встановлені важкі умови, не дотримувалися елементарні людські права, застосовувалися суворі покарання за найменші порушення режиму. Табірні комплекси ГУЛАГу, які підпорядковувалися тільки Москві, були розташовані по всьому СРСР. На середину 1940-х рр.. їх налічувалося кілька сотень. 18 млн. осіб пройшли через радянські табори та колонії в період з 1929 р. по 1953 р. За підрахунками деяких вчених, в другій половині 1930-х рр.. лише за звинуваченнями у «контрреволюційній» та «троцькістської» агітації в Україні засудили 370 тис. людей. Крім того, у другій половині 40-х рр.. більшість серед ув’язнених неросійських народів у системі ГУЛАГу становили саме українці (понад 20%). Саме в таборах загинула велика кількість діячів українського мистецтва, серед яких: Лесь Курбас, Микола Зеров, Микола Вороний, Валеріан Підмогильний, Василь Стус та багато інших.

Розформували систему таборів тільки в 1960 р.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.