Своїм першим універсалом ЦР проголосила автономію України (1917)

10 червня 1917 - 107 років тому

Проголошення Першого Універсалу Центральної Ради

Проголошення Першого Універсалу Центральної Ради

10 червня 1917 Центральна Рада прийняла свій перший державно-правовий акт - Перший Універсал, яким проголошувалася державна автономія України у складі Росії.

Наприкінці травня 1917 ЦР направила до Петрограда, де знаходилося Тимчасовий уряд країни, делегацію на чолі з В. Винниченком і М. Ковалевським. Вони повинні були домогтися українізації армії, освіти і діловодства. Крім того, делегати повинні були дізнатися про ставлення Тимчасового уряду до можливої автономії України. Однак російський уряд, звичайно, відмовило українцям, а тому у відповідь на відмову Центральна Рада і прийняла свій Перший Універсал. Проголосили його українському народу на Другому військовому з’їзді.

Відразу після проголошення в Україні автономії Тимчасовий уряд направив до Києва свою делегацію. Під час переговорів з ЦР вони таки визнали Генеральний Секретаріат крайовим органом управління в країні. Крім того, вдалося досягти компромісу і щодо самого документа. Було вирішено, що Тимчасовий уряд погоджується з новим статусом України, але вимагає, щоб Універсал взяли на Всеросійських установчих зборах. Єдине, що потрібно було змінити, це українізацію війська, на яку росіяни погодитися не могли. Так, вже 3 липня 1917 був проголошений Другий Універсал ЦР, в якому записали всі компромісні рішення.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.