Євгена Петрушевича призначили диктатором Західноукраїнської області (1919)

9 червня 1919 - 105 років тому

Є. Петрушевич (праворуч) і члени його уряду

Є. Петрушевич (праворуч) і члени його уряду

9 червня 1919 Українська національна рада призначила Євгена Петрушевича диктатором Західноукраїнської області об’єднаної держави УНР-ЗУНР у зв’язку з критичним становищем у державі.

У лютому 1918 р. в Брест-Литовську проходили міжнародні переговори. У додатку до основної угоди між центральними країнами, УНР і Росією був прописаний і майбутній статус Галичини - до 20 липня Австро-Угорщина мала надати їй автономію. Однак ратифікація цих угод була зірвана польськими представниками. Усвідомлюючи, що доля українців під загрозою, в жовтні 1918 р. Є. Петрушевич організував проведення у Львові представницького зібрання українських послів парламенту, галицького і буковинського сеймів, єпископату, представників політичних партій, на якому було проголошено утворення на етнічних українських землях незалежної держави і вибрано УНРаду на чолі з президентом Є.Петрушевичем. Вже 3 січня 1919 р. він провів у Станіслове першу сесію УНРади, на якій був прийнятий закон про об’єднання з УНР. Після урочистого проголошення Акта злуки у Києві 22 січня Петрушевич увійшов до складу Директорії. Влітку 1919 р. польське військо за сприяння Антанти захопило майже всю Галичину, а румунські війська - Буковину. Під загрозою державної кризи УНРада 9 червня надала Є. Петрушевичу диктаторські права, згідно з якими він наділявся і обов’язками президента, і голови уряду. Однак керівництво УНР розцінило це рішення як недемократичне, вбачаючи в ньому сепаратизм. Є. Петрушевич був виключений з Директорії, а щоб утримати надійне вплив у регіоні, при уряді УНР створили міністерство Галичини. Згодом Є. Петрушевич був змушений емігрувати з України.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.