За наказом царя Миколи І Т. Шевченка віддали в солдати (1847)

9 червня 1847 - 177 років тому

Т. Шевченка. Автопортрет

Т. Шевченка. Автопортрет

9 червня 1847 російський цар Микола I підписав вирок, згідно з яким Тарас Шевченко був відданий в солдати в Оренбурзькій Окремий корпус. Крім того, Микола I власноручно приписав на документі «під найсуворіший нагляд і з забороною писати й малювати».

5 квітня 1847 Тарас Шевченко був заарештований за участь у Кирило-Мефодіївському братстві. Відразу після цього його направили до Петербурга, де за складання обурливих і найвищою мірою зухвалих віршів, проте за наявності міцної статури, його направили служити рядовим в російську армію з правом вислуги. Військовому керівництву поета було доручено вести якомога суворіше нагляд, щоб Шевченко не міг ні малювати, ні писати. У червні Шевченко вирушив до Оренбурга. Загалом його посилання тривала 10 років. І хоча писати йому заборонили, тим не менш, Тарасу Григоровичу вдавалося потайки це робити. Саме так з’явилися його відомі «захалявні книжечки» - таємні рукописні збірки «невольничьей поезії» Т. Шевченка. У 1848-1849 рр.. з’явилися «Царі», «Марина» і великий цикл ліричних віршів, з 1853 р., коли його перевели за доносом до Новопетровського укріплення, розташоване на півострові Мангишлак, до 1957 р. він написав «Наймичка», «Варнак», «Княгиня» , «Музикант», «Нещасний», «Капитанша» та ін. Однак, повернувшись додому, Шевченко знову не судилося бути тут залишитися надовго. У 1859 р. його знову заарештували за «недозволені» розмови і відправили до Петербурга.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.