Петра Дорошенка обрали гетьманом всієї України (1668)

8 червня 1668 - 356 років тому

Гетьман П. Дорошенко

Гетьман П. Дорошенко

8 червня 1668 під час антимосковського восстаніяе на Лівобережжі був підступно вбитий діючий гетьман Іван Брюховецький, тому на військовій раді було вирішено новим гетьманом всієї України обрати Петра Дорошенка.

Свій козацький шлях Петро Дорошенко почав у війську Богдана Хмельницького. У 1658-1659 роках він брав активну участь у Російсько-українській війні, підтримуючи деякий час і гетьмана Івана Виговського. У жовтні 1665 П. Дорошенка обрали тимчасовим гетьманом Правобережної України. На цій посаді він замінив Павла Тетерю, який в своїй політиці орієнтувався на Польщу, ніж втратив довіру у значної частини козаків. На початку січня 1666 у Чигирині козацька рада підтвердила вибір старшини, і Дорошенко офіційно отримав булаву.

Зміцнивши свої позиції на Правобережній Україні, Дорошенко на початку літа на чолі козацького війська перейшов на лівий берег Дніпра, де під час антимосковського повстання у військовому таборі під Опішнею козаки вбили гетьмана Івана Брюховецького. 8 червня 1668 новим гетьманом і Правобережжя, і Лівобережжя було обрано Петра Дорошенка. Однак головувати відразу на обох берегах Дніпра було досить важко, чим і скористалися вороги гетьмана. В результаті Дорошенко був змушений укласти союз з Османською імперією, виступивши на її боці в Польсько-турецькій війні, боротися з військом ставленика Москви на гетьманську булаву П. Суховієнко. 17 березня 1674 за допомогою Московської держави новим гетьманом всієї України було обрано Івана Самойловича. Восени 1675 на козацькій раді в Чигирині П. Дорошенка залишив гетьманські клейноди, а Іван Сірко прийняв від нього присягу на вірність московському цареві.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.