З відновленням Запорізького шлюзу на Дніпрі відродили наскрізне судноплавство (1947)

8 червня 1947 - 77 років тому

Дніпровська ГЕС в Запоріжжі

Дніпровська ГЕС в Запоріжжі

8 червня 1947 в експлуатацію був зданий останній відновлений після війни Запорізький шлюз, завдяки чому було відновлено і наскрізне судноплавство по Дніпру.

Гребля Дніпровської ГЕС була підірвана співробітниками НКВС 18 серпня 1941 після її прориву німецькими військами. В результаті вибуху в греблі утворилася пробоїна довжиною 135 м. багатометрова хвиля хлинула на береги Дніпра, знищуючи все на своєму шляху. В результаті, німецьке командування оцінило свої втрати в 1,5 тис. осіб, а втрати з боку Радянського Союзу та його армії становили від 20 до 80 тис. чоловік. Після окупації Запоріжжя німцями їм вдалося частково відновити частину зруйнованої греблі, проте під час догляду вони також її замінували. Але радянським саперам вдалося вчасно запобігти вибуху і другого руйнування ГЕС, на щастя, не довелося пережити.

Ще до закінчення війни, в 1944 р., почалося відновлення гідроелектростанції, і в тому 1947 р. перший агрегат Дніпровської ГЕС було введено в експлуатацію. В цей же час почали відновлювати і шлюзи, адже відновлення судновий навігації по Дніпру було завданням номер один. Так, 8 червня 1947 останній шлюз, Запорізький, здали в експлуатацію, і вздовж всієї головної водної артерії України знову з’явилися пароплави.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.