Митрополит Філадельфійський Мстислав обраний Патріархом Київським і всієї Русі відродженої УАПЦ (1990)

6 червня 1990 - 34 років тому

Мстислав (Скрипник) - перший Патріарх Київський і всієї Русі відродженої УАПЦ

Мстислав (Скрипник) - перший Патріарх Київський і всієї Русі відродженої УАПЦ

6 червня 1990 на Всеукраїнському соборі Української автокефальної православної церкви Патріархом Київським і всієї Руси-України відродженої церкви обраний митрополит Філадельфійський Мстислав (Скрипник). Вже 18 листопада 1990 в Київському Свято-Софійському соборі відбулася інтронізація і новий патріарх пристав до нових повноважень.

Митрополит Мстислав родом з Полтави. В молоді роки він служив в армії УНР. Висвячений на диякона він був лише в 1942 р. Однак згодом він був змушений переїхати за кордон, де спочатку очолював греко-православну церкву українців у Канаді. З 1971 р. Мстислав (Скрипник) став митрополитом «УПЦ США і Розсіяння». 30 жовтня 1989 відбувся формальний перехід відродженої Української автокефальної ПЦ також під владу митрополита Філадельфійського. Однак приїзд Мстислава в Україну довелося відкласти майже на рік, а до цього керував церквою митрополит Львівський і Галицький Іоанн (Бондарчук).

На I Всеукраїнському соборі УАПЦ 5-6 червня 1990 р. більш ніж 700 делегатами було вирішено ввести інститут патріаршества і обрати на цю посаду митрополита Мстислава. У листопаді останній приїхав до Києва, де і відбулася офіційна церемонія інтронізації. Однак Мстислав не мав наміру надовго залишатися на батьківщині, тому керуючим справами УАПЦ був призначений єпископ Рівненський та Житомирський Антоній.

Помер І Патріарх УАПЦ Мстислав (Скрипник) у Канаді в 1993 р.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.