УГА початку Чортківську офензива (1919)

5 червня 1919 - 105 років тому

Бійці Гуцульського куреня УГА. Околиці Львова, 1919

Бійці Гуцульського куреня УГА. Околиці Львова, 1919

5 червня 1919 Українська галицька армія почала відому військову операцію на Західній Україні періоду визвольних змагань 1917-1921 рр.. - Червневу наступальну операцію, яка увійшла в історію як Чортківський офензива. В результаті, від польських військ був звільнений Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни, хоча тактична перемога дісталася Польщі.

1 листопада 1918 між ЗУНР і Польщею почалася війна. У лютому 1919 р. галицький армія провела успішну Вовчуховскую операцію і підійшла до Львова, проте на вимогу Антанти українці змушені були зупинитися. Проте ні місія генерала Бартелемі, ні генерала Боти так і не привели до підписання миру між сторонами. Зате за цей час поляки стягнули до Львову свої сили і затиснули Галицьку армію в трикутник біля Чорткова на південному сході Галичини. У відповідь галичани почали наступ, який на початкових етапах завершилося успіхом: 8 Червня Чертков був звільнений, а поляки відступили на 120 км. Проте вже в кінці червня українці відчули брак сили і зброї, чим і скористався ворог, проломивши український фронт під Янчиному. Українська галицька армія була змушена відійти до берегів Збруча і перейти на територію Наддніпрянської України, що і стало завершенням Чортківської операції.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.