У Російській імперії в небо піднявся перший літак, сконструйований професором КПІ (1910)

5 червня 1910 - 114 років тому

«Кудашев-1». 5 червня 1910

«Кудашев-1». 5 червня 1910

5 червня 1910 вперше в Росії в небо піднявся літак вітчизняної конструкції - «Кудашев-1» - модель, сконструйована професором Київського політехнічного інституту князем Олександром Кудашевим.

Після польоту першого американського літака, сконструйованого братами Райт, великий інтерес до винаходу з’являється і в Росії. Особливо активно літаками на вітчизняних теренах починають захоплюватися в 1909-1910 рр.. Не оминуло нове захоплення і професора КПІ А. Кудашов, який в цей же час почав розробляти літак власної конструкції. Вже наприкінці травня 1910 модель була готова: це був біплан вагою 320 кг, оснащений двигуном «Анзані» потужністю 35 к.с. Каркас літака був зроблений з дерев’яних рейок, обтягнутих прогумованим полотном. 5 червня літак перевезли з КПІ на Сирецький іподром, де в присутності великої кількості репортерів, журналістів, представників столичного товариства повітроплавання і міських чиновників відбувся перший в історії Російської імперії політ на літаку власної конструкції. І хоча політ був недовгим - всього на кілька десятків метрів, він був вдалим. Однак офіційно його так і не визнали. Це рішення мотивувалося тим, що про нього не було попереджено заздалегідь і під час польоту на полі не було присутнє досить спостерігачів з Петербурга. Однак сьогодні досягнення А. Кудашева не викликають сумнівів ні у українських, ні у російських істориків авіації.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.