Розпочався Брусиловський прорив (1916)

4 червня 1916 - 108 років тому

Командувач Південно-Західним фронтом генерал А. Брусилов

Командувач Південно-Західним фронтом генерал А. Брусилов

4 червня 1916 під час Першої Світової війни почалася велика наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ - Брусилівський прорив, в результаті якого ворог зазнав нищівної поразки, а Буковина і Галичина були звільнені від австро-угорців.

Влітку 1916 р. Антанта запланувала значний наступ на всіх фронтах. Російська наступальна операція під командуванням генерала Олексія Брусилова мала стати складовим елементом цього загального наступу.

Само наступ почався 4 червня. Після тривалої артилерійської підготовки в наступ пішла і армія. Прориву вдалося домогтися відразу на 13 дільницях. Вже 7 червня 8-мою армією на чолі з Каледіним був зайнятий Луцьк, а до 15 червня вщент розгромили і 4-у австро-угорську армію ерцгерцога Йосипа Фердинанда. В цей же час 9-я армія захопила Чернівці, зламавши таким чином весь південний фронт австрійців. У липні почався другий етап операції. До кінця серпня вдалося заволодіти Галичиною з Львовом і повністю звільнити Буковину. Однак наприкінці місяця наступ російських зупинило посилення опору австро-німецьких військ, а також збільшення власних втрат.

Внаслідок цього прориву фронт був переміщений на 80-120 км вглиб території супротивника. Війська Брусилова зайняли майже всю Волинь, Буковину і частину Галичини. Крім того, тільки ця операція в ході всієї Першої Світової війни отримала назву не за географічною ознакою, а на честь прізвища полководця.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.