Почалася Жовнинська битва (1638)

3 червня 1638 - 386 років тому

Битва під. Жовнине. Р. Ногін

Битва під. Жовнине. Р. Ногін

3 червня 1638 під Жовниськами повстали нереєстрові козаки і війська Речі Посполитої розпочався вирішальний бій у ході повстання Якова Острянина. Незважаючи на героїчну оборону козаків, врешті-решт їм довелося відступити, а потім підписати з шляхтичами угоду і здатися.

Навесні 1638 серед реєстрових козаків на чолі з Яковом Острянином і Карпом Скиданом спалахнуло повстання, яке в результаті підштовхнуло до масових селянських виступів на Київщині та Полтавщині. Але після невдалих для повстанських загонів боїв під Лубнами і на річці Сліпорід основні загони повстанців разом зі своїми сім’ями відступили до Жовна (сьогодні с. Жовнине Черкаської області), де розбили табір. Однак через те, що позиції повстанців були досить невдалими, коронне військо С. Потоцького і загони князя Я. Вишневецького 3 червня 1638 атакували повстанців і увірвалися в їхній табір. Сам Я. Острянин відступив з частиною війська на Слобідську Україну, а тих, хто залишився, очолив Дмитро Гуня. 12 червня козаки вирішили відступити і зайняли нові укріплення на Дніпрі поблизу гирла р. Старець. Протягом 7 тижнів повстанцям вдавалося утримувати табір, а всі атаки поляків закінчувалися поразками. Однак 28 липня реєстрова старшина уклала з шляхтичами угоду, які натомість обіцяли амністію повстанцям. Гетьман Д. Гуня з частиною козаків передчасно вирвався з оточення і відступив до Дону. Поляки із захопленими в полон повстанцями жорстоко розправилися.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.