Влада гетьмана Скоропадського визнали Австро-Угорщина і Німеччина (1918)

2 червня 1918 - 106 років тому

П. Скоропадський з П. Гіденбургом і Е. Людендорфом

П. Скоропадський з П. Гіденбургом і Е. Людендорфом

2 червня 1918 влада гетьмана Павла Скоропадського, який отримав її 29 квітня в результаті військового перевороту і усунення від повноважень Центральної Ради на чолі з М. Грушевським, офіційно визнала міжнародна спільнота - першими це зробили Австро-Угорщина і Німеччина. Остання, в результаті, і взяла під свій повний контроль всю внутрішню і зовнішню політику Української Держави.

29 квітня 1918 в Києві відбувся Конгрес хліборобів, на якому були представлені селяни, поміщики і представники банків. Конгрес вимагав встановлення в Україні сильної влади у формі диктатури. Кращою формою влади був визнана гетьманат. У результаті, в той же день гетьманом нового державного утворення - Гетьманщини «Українська Держава» - був проголошений Павло Скоропадський. У ніч з 29 на 30 квітня його прибічники захопили усі державні установи і найважливіші об’єкти. Центральна рада припинила своє існування.

Однак офіційно країна набуває статусу, коли її визнають за кордоном. Події в Україні кілька разів обговорювалися в травні в парламенті в Німеччині, в результаті чого 2 червня країна все-таки визнала владу гетьмана, до неї приєдналися і представники уряду Австро-Угорщини. Однак якщо німці, війська яких знаходилися на території України, в результаті отримали повний контроль над політикою, яку проводив гетьман, то австрійці мали до України територіальні претензії щодо західноукраїнських земель, які згодом переросли у збройний конфлікт.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.