Російсько-половецькі війська програли бій на річці Калці (1223)

31 травня 1223 - 801 років тому

«Калка», П. Риженко 1996

«Калка», П. Риженко 1996

31 травня 1223 на річці Калці (на території сучасної Донецької області) перемогою татаро-монгольських військ завершилася їх перша битва з російсько-половецькими силами. Ця битва показала перевагу монгол в їх військовій вправності перед європейцями, проте це був тільки початок майбутньої нищівної навали татаро-монгол на землі Київської Русі.

На початку XIII в. Київська Русь починає страждати від феодальної роздробленості і неможливості виступати проти своїх ворогів єдиним фронтом. У цей же час у Східній Азії на чолі з талановитим полководцем Чингісханом набирає силу нова держава - Монгольська імперія. У 1219 р. монголи вступають у війну з половцями і починають свій наступ на Кавказ і Крим. Після княжої наради в Києві галицький князь Мстислав Мстиславич переконує Київських і Чернігівських князів об’єднатися з половцями, щоб разом противостояти ворогові. У результаті, три групи російських військ на чолі з князями Мстиславом Романовичем, Мстиславом Святославичем і Мстиславом Мстиславовичем вирушають у похід проти татаро-монгол.

31 травня 1223 російсько-половецька армія вийшла на річку Калку, де їх зустріла монгольська сторожа. Першим в бій кинувся галицький князь. Він швидко переправився через річку, але за нею російсько-половецьке військо чекало добре підготовлене монгольське військо. Тим часом, основні полки князя київського залишалися осторонь, зайнявши укріплення на горі поблизу річки. В результаті, основні російсько-половецькі сили були розбиті, в той час як київським загонам і вдалося протриматися ще 3 дні. Ця битва стала для Київської Русі справжньою катастрофою, зате монголи зуміли познайомитися з тактикою бою росіян, чим і скористалися через 15 років.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.