На Катеринославщині відкрилася залізниця (1884)

30 травня 1884 - 140 років тому

Управління Катеринославської залізниці, 1840-1920 рр..

Управління Катеринославської залізниці, 1840-1920 рр..

30 травня 1884 було відкрито рух по Катеринославській залізниці, що з’єднала Донбас і Кривбас. Завдяки новому транспортному сполученню в регіоні значно збільшилося промислове і сільськогосподарське виробництво, в результаті чого Катеронославщіна стала одним з найбільших регіонів країни.

До середини XIX в. Катеринославщина була звичайною рядовою губернією, але ситуація різко змінюється вже з другої половини століття. По-перше, в регіоні відкрили родовище криворізьких залізних руд, які можна було використовувати для виробництва чавуну, але без донбаського вугілля це було неможливо, а, по-друге, англієць Джон Юз отримав права на концесію на вокзал на Катеринославськой дорозі. Саме з будівництвом нової залізниці пов’язують і появу найбільших промислових гігантів області - металургійних заводів. Нова залізниця з’єднала Криворізький залізорудний район з Донецькою залізницею, що проходила по багатому вугільному басейну. Об’єднавши Донбас, звідки завозилося вугілля, необхідний для виробництва металу і чавуну, і Катеринослав, де власне і було налагоджено виробництво, саме залізниця стала причиною інтенсифікації цього процесу. В результаті, розгалужена мережа залізниць дозволила будувати нові заводи, а кількість населення в регіоні, в тому числі і на нових залізничних станціях, зросла до 3 млн. чоловік.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.