На окупованих територіях створена «Група об’єднаних партизанських загонів України» (1942)

30 травня 1942 - 82 років тому

Кінний розвідувальний відділ українських партизанів

Кінний розвідувальний відділ українських партизанів

30 травня 1942 на окупованій нацистами території України створена «Група об’єднаних партизанських загонів України», яку очолив Олександр Сабуров.

Ні для кого не секрет, що велику роль у перемозі Радянського Союзу у Великій Вітчизняній війні зіграло і партизанський рух. Особливо активно воно розвивалося в Україні. Дуже часто партизанські загони організовували в північних районах країни, в її лісистих зонах. Так, восени 1941 р. на Чернігівщині організували Чернігівський обласний партизанський загін під командуванням секретаря обкому партії М. Попудренка. У листопаді 1941 р. ряд партизанських загонів регіону об’єдналися в єдиний партизанський загін під командуванням О. Федорова. У лютому 1942 р. Путивльський, Глухівський, Шалигинський, Кролевецький і Конотопський загони Сумської області об’єдналися в одне з’єднання на чолі з Ковпаком і комісаром Руднєвим. Але для загальної координації дій і цим силам потрібно було об’єднатися. Так, 30 травня 1942 партизани північної Сумщини, Чернігівщини та ті загони, які діяли в південних частинах Брянських лісів, об’єдналися в єдину «Групу об’єднаних партизанських загонів України». Її командиром став А. Сабуров, а комісаром обрали С. Богатиря. Тільки за 6 місяці 1942 р. Сполучені Сабурова вдалося завдати досить значні втрати німцям: вони підірвали 32 моста, знищили 32 ешелону з 1,5 тис. солдатів і офіцерів ворожої армії. Але більша частина війни залишалася попереду, і партизанам довелося нанести нацистам ще чимало ударів.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.