Повним розгромом радянських військ завершилася Харківська битва (1942)

29 травня 1942 - 82 років тому

Пункт збору взятих в полон в Харківському котлі в травні 1942 р.

Пункт збору взятих в полон в Харківському котлі в травні 1942 р.

29 травня 1942 повним розгромом радянської армії завершилася Друга битва за Харків. Загалом втрати вітчизняних бійців становили понад 170 тис. убитих і 100 тис. поранених.

12 травня 1942 Південно-Західний фронт разом з частиною Південного фронту вирішили провести наступ на німецькі війська групи армій «Південь» і відбити в них Харків, звільнивши таким чином дорогу і до Дніпропетровська. Їм вдалося пробити оборону міста з півдня і півночі і до 19 травня провести наступ. Однак противник оточив радянських солдатів з тилу на Барвінківському виступі і майже повністю ліквідували. Причиною цього програшу стали помилки командного складу армії на чолі з маршалом С. Тимошенком, в результаті яких військові з’єднання обох фронтів понесли дуже великі втрати. Хоча ще перед початком операції було ясно, що оперативно-стратегічна обстановка була вивчена недосконально і можливість успіху битви була тільки гіпотетичною.

У результаті цього програшу СРСР позбувся оперативного плацдарму на Сіверському Дінці і не зміг здійснити влітку 1942 р. намічені в цьому напрямку наступальні операції. А, в свою чергу, Паулюс, який командував проведенням операції з німецької сторони, був нагороджений Гітлером Лицарським хрестом.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.