Заснували Всеукраїнський кооперативний видавничий союз (1918)

29 травня 1918 - 106 років тому

Обкладинка нот для української колядки «У Різдво з півночі», надрукованій у 1918 р. «Книгоспілка»

Обкладинка нот для української колядки «У Різдво з півночі», надрукованій у 1918 р. «Книгоспілка»

29 травня 1918 в Українській Державі на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським заснували Всеукраїнський кооперативний видавничий союз - «Книгоспілка». І хоча в силу історичних обставин видавництво існувало всього півроку, за цей час у ньому вдалося надрукувати більше книг, ніж у всіх державних видавництвах.

В кінці XIX ст. в Україні починає відроджуватися кооперативний рух. Один з головних способів громадської самоорганізації в Україні носив не тільки чисто економічні цілі, але і придбав національний характер: всеукраїнські центри кооперації, які жодним чином тепер не залежали від російських, стали справжньою матеріальною опорою національно-визвольних сил. Чималу роль у цьому процесі відігравала і книжкова справа, керівництво якого взяв на себе Всеукраїнський кооперативний видавничий союз «Книгоспілка». Спочатку в нього входило 36 членів і ще 474 кооперативні організації та спілки мали свої паї. Союз відразу ж налагодив видавництво книг і за півроку надрукував 43 видання, що було в кілька разів більше, ніж видавали вітчизняні видавництва. Однак розширити свою діяльність «Книгоспілка» не судилося, адже через антигетьманського заколоту 1918 р. і приходу до влади Директорії кооператив було ліквідовано.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.