Б. Хмельницький здобув перемогу під Корсунем (1648)

26 травня 1648 - 376 років тому

Діорама «Корсунська битва 1648»

Діорама «Корсунська битва 1648»

26 травня 1648 15 тис. козаків Богдана Хмельницького за участю кримських татар розгромили вісімнадцятитисячне польську армію Миколи Потоцького в битві під Корсунем.

Навесні 1648 р., ще до спалаху повстання проти польської шляхти, очолюваного Богданом Хмельницьким, козаки вели переговори з коронованим Гетьманом Миколою Потоцьким про виведення з України урядових військ, про збільшення кількості реєстрового козацтва, про збільшення їх прав у міжнародних відносинах і про прирівнювання їх до шляхти. Однак поляки на такі умови не погодилися і відправили на придушення повстання свою армію. Недооцінивши сили селянсько-козацького війська, в першій значній битві під Жовтими Водами шляхтичі програли. Поляки відступили до Корсуня, де до них приєдналися основні сили М. Потоцького і М. Калиновського. Туди ж вирушили і повстанці разом з союзними татарами. 22 травня 1648 на заході Корсуня першими свій табір розбили війська Речі Посполитої. 24 травня бої в тилу ворога почали і козаки. На наступний день основні загони козацько-селянської армії Хмельтніцького і татарська кіннота переправилися через Рось і увійшли до Корсуня. У відповідь поляки підпалили місто, майже повністю його знищили. Однак у цей день серйозних боїв не було. Оцінивши перевагу українського гетьмана, поляки вирішили відступати, однак про цей намір дізнався Хмельницький і вирішив відрізати ворогові шлях до Богуславу. Це їм вдалося зробити всього за 4 години 26 травня. Переважна більшість солдатів противника загинула, а Потоцького і Калиновського навіть вдалося взяти в полон.

Завдяки цій перемозі українцям вдалося знищити збройні сили Речі Посполитої на українських територіях і розгорнути масове національне-визвольне повстання.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.