Рада робітничо-селянської оборони УСРР ухвалив таємну постанову про ліквідацію загонів Махна (1919)

25 травня 1919 - 105 років тому

Нестор Махно

Нестор Махно

25 травня 1919 було прийнято таємне рішення Ради робітничо-селянської оборони УРСР про ліквідацію махновських загонів, які, по суті, все ще залишалися діючим формуванням Червоної армії.

Перші селянські вільні батальйони Нестор Махно почав формувати на Катеринославщині ще в кінці 1917 р. Взимку 1918 р. він вів переговори з Директорією УНР, проте у результаті вирішив діяти разом з більшовиками. 31 грудня 1918 він разом з Червоною армією зайняв Катеринослав і почав боротьбу проти денікінців, військ Директорії та Антанти. Згодом його повстанська армія увійшла до складу Української Радянської армії і отримала назву «третя бригада Першої Задніпровської дивізії», яку очолював П. Дибенко. У цю ж дивізію входили загони і отамана Григор’єва. Сам Махно отримав звання комбрига Червоної Армії. Однак з ідеологічної лінії Махно не збирався ставати більшовиком. Перебуваючи під впливів анархічних ідей, він намагався стати в Україні «третьою силою» і відкидав взагалі існування влади. Однак саме в цей час більшовицькі органи почали втілювати «політику воєнного комунізму», проводити продрозкладку, насильно створювати колективні господарства, чим викликали антибільшовицькі настрої в махновських військах. У травні 1919 р. Рада робітничо-селянської оборони УСРР ухвалив таємну постанову про ліквідацію загонів Махна, а вже в червні після значного поразки від денікінців його звинуватили в програші, і Махно вже офіційно був названий «поза законом». У наступні роки Махно воював і проти Денікіна, і проти більшовиків, потім знову з ними зблизився, поки в 1921 р. остаточно не емігрував з країни.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.