Руські дружини програли половцями битву на річці Стугні (1093)

24 травня 1093 - 931 років тому

Російські князі укладають мир з половцями

Російські князі укладають мир з половцями

24 травня 1093 на південному березі річки Стугна половці розбили військо київського князя Святополка Ізяславича, після чого зобов’язали того одружитися з дочкою половецького хана Тугоркана.

Масштабне половецьке вторгнення на землі Київської Русі почалося ще в 1092 р. У 1093 вмирає великий князь Київський Всеволод Ярославич і половці, дізнавшись про такий звістці, відправляють у Київ своїх послів з пропозицією про світ. Проте новий князь Святополк Ізяславович вирішує захопити посланців в полон, не порадившись навіть з радою бояр. У відповідь половці осаджують Торчський, на допомогу якому Святополк організовує похід проти половців зі своїми братами Володимиром Всеволодовичем і Ростиславом Всеволодовичем. Підійшовши до Трипілля (нині це село в Обухівському районі Київської області), було вирішено почекати з атакою, але київські війська на чолі зі своїм князем не хотіли чекати і почали удар на половців. Однак під час бою ворогові вдалося захопити ініціативу у свої руки, він завдав дружинам сильний удар і змусив форсувати Стугну. Під час переправи багато російських воїнів затонули і битва була програна.

В результаті, частина половців рушила розоряти київські землі, а решта - рушила до Торчського, де виснажені городяни здали місто без бою. Світ з половцями Святополк Язяславовіч уклав тільки в 1094 Р., одружившись на дочці хана Тугоркана.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.