Країни ГУАМ створили зону вільної торгівлі (2006)

23 травня 2006 - 18 років тому

Президенти країн-членів ГУАМ. Київ, травень 2006

Президенти країн-членів ГУАМ. Київ, травень 2006

23 травня 2006 країни ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) підписали у Києві протокол про створення зони вільної торгівлі в рамках організації. У результаті, за 2 наступні роки внутрішній товарообіг між країнами-членами організації збільшився на 40%, і тільки за 2006 р. Грузія, Азербайджан і Молдова інвестували в українську економіку понад 1,6 млрд доларів США.

Політико-консультативний форум ГУАМ був заснований в 1997 р. Спочатку організація була створена для протистояння в регіоні Росії. Співпраця грунтувалося на спільності позицій країн з подібними політичними та економічними зовнішніми орієнтаціями. Штаб-квартиру організації розмістили на Майдані Незалежності в Києві. У 1999 р. до ГУАМ приєднався Узбекистан, але в 2005 р. він з організації вийшов. Щоб ГУАМ відповідав всім нормам міжнародного законодавства, в травні 2006 р. в Києві відбувся саміт, на якому був прийнятий статут організації і велика кількість міждержавних протоколів і угод. Головною ж подією саміту стало підписання протоколу про створення зони вільної торгівлі між країнами ГУАМ. І хоча на перших етапах не всі угоди виконувалися в повному обсязі, з роками потужність співробітництва країн стала рости і сьогодні питань впливу самої організації та економічної доцільності участі в ній України ні в кого не виникає.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.