У Києві відправили перше богослужіння українською мовою (1919)

22 травня 1919 - 105 років тому

Церква Святого Миколая в Києві

Церква Святого Миколая в Києві

22 травня 1919 в Києві в церкві Святого Миколая відбулося перше богослужіння українською мовою. З тих пір цей день прийнято вважати неофіційною датою народження Української Автокефальної Православної церкви.

Після подій лютого 1917 революційні заклики призвели до національно-визвольного руху в Україні, в тому числі і в церковному житті. У другій половині 1917 р. в українській столиці був створений Всеукраїнська Церковна Рада і його метою було створення Української Автокефальної Православної церкви. Однак при владі Скоропадського реалізації ця ідея так і не отримала. Відразу після встановлення влади Директорії, 1 січня 1919 був прийнятий «Закон про верховне управління Української Православної Автокефальної Синодальної Церкви», згідно з яким українці позбавлялися залежності від Московського патріархату. Першою українською громадою стала церква Святого Отця Миколая на Печерську. Саме тут у день Святого Миколая 22 травня 1919 відбулася перша літургія з читанням Євангелій, псалмів і кантів українською мовою. Спеціально для цієї події видатний український композитор Микола Леонтович написав нові ноти кантів і сам диригував хором. Кількість киян, які хотіли бути присутніми на літургії, була настільки великою, що всіх охочих церква вмістити не змогла. Відразу після її закінчення віруючі вишикувалися, щоб записатися в український прихід. Пізніше перший митрополит Київський і всієї України Василь Липківський назве цю дату Днем народження УАПЦ.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.