На Чернечій горі перепоховали Тараса Шевченка (1861)

22 травня 1861 - 163 років тому

Пам’ятник Т. Шевченка на Чернечій горі

Пам’ятник Т. Шевченка на Чернечій горі

22 травня 1861 на Чернечій горі під Каневом відбулося перепоховання Тараса Шевченка, труну якого ще 8 травня вивезли з Петербурга.

Помер Тарас Шевченка 10 березня 1861 р. з кошти друзів 13 березня відбулися похорони видатного поета на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Але у своєму заповіті Тарас Григорович хотів, щоб поховали його на батьківщині, тому при першій можливості останню волю Кобзаря виконали. Завдяки численним клопотанням Михайла Лазаревського в квітні того ж року було отримано дозвіл на вивезення труни з прахом поета в Україну. З Петербурга Тараса перевезли до Москви, а звідти - до Києва. У столиці відбулася прощальна панахида в церкві Різдва Христового на Подолі, де з Шевченка прощалися студенти, поети, діячі мистецтва і мно звичайних киян. Спочатку поета навіть хотіли поховати в Києві і на цьому наполягали навіть і його родичі, але Г. Честахівський наполіг, щоб зробили це все ж у Каневі, адже ще за життя поет мріяв про «тихому притулок і спокої у Канева». 20 травня на пароплаві «Кременчук» прах Шевченка привезли до Канева, 22 травня в Успенському соборі відслужили панахиду і поховали українського генія на Чернечій горі, яку згодом перейменували на Тарасову. Летом 1884 р. на Тарасовій горі побудували перший народний музей - «Тарасову світлицю», а на могилі встановили монументальний чавунний пам’ятник-хрест за проектом В. Сичугова. У 1989 р. на цьому місці з’явився Шевченківський національний заповідник.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.