Заснована Державна премія ім. Т.Г. Шевченка (1961)

20 травня 1961 - 63 років тому

Почесний знак лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

Почесний знак лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка

20 травня 1961 відповідною постановою Кабінету Міністрів УРСС була заснована найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва - Республіканська премія ім. Т.Г. Шевченка.

У перші роки існування премії нею нагороджували видатних митців за високоідейні і високохудожні твори та роботи в галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії. Перше нагородження відбулося 9 березня 1962 Тоді її лауреатами стали Павло Тичина, Олесь Гончар в галузі літератури і Платон Майборода в галузі музики. У 1969 р. премія стала державною, а вже в 1997 р. премія отримала статус національної.

Сьогодні лауреатів премії вибирають в 3 етапи, а остаточне рішення приймає Комітет з премій ім. Тараса Шевченка. Щорічно присуджується до 5 Національних премій в галузі: літератури, літературознавства та мистецтвознавства; публіцистики і журналістики; кінематографії; музичного, театрального, концертно-виконавського, народного і декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва. У 2011 р. розмір премії становив 250 тис. гривень. До 2007 р. Шевченківською премією були відзначені 566 осіб і 8 колективів. У 2007 р. в Україні заснували ще Народну Шевченківську премію (Залізний Мамай), першими лауреатами якої стали Остап Лапський, Олег Скрипка, Ігор Павлюк, Михайло Андрусяк.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.