Л. Троцький підпорядкував українські військові сили командуванню РРФСР (1919)

19 травня 1919 - 105 років тому

Лев Троцький - голова Реввійськради РРФСР

Лев Троцький - голова Реввійськради РРФСР

19 травня 1919 в Києві відбулося спільне засідання центральних комітетів російської та української комуністичних партій під головуванням голови Революційної військової ради РРФСР Льва Троцького. Серед основних рішень цього засідання можна відзначити ліквідацію Українського фронту і підпорядкування військових округів на українській території вищої військової влади Російської Федерації.

В Україні голова Реввійськради РРФСР прибув 15 травня 1919 19 травня його поїзд був уже в українській столиці, де Л. Троцький мав намір виступити на засіданні ВУЦВК. Головною ж метою більшовика була організація управління українською армією, яка в той час носила часто партизанський характер і була мало дисциплінованою. Саме в цей час на Донбаському фронті біла армія А. Денікіна почала наступ. Протистояла їй ослаблена боями армія Махна. І, звичайно, в такій ситуації 19 травня в районі Гришине-Ясинувата фронт був прорваний, більшовики почали відступати. За таких умов Л. Троцький приймає рішення взагалі ліквідувати український фронт і підпорядкувати українські військові сили РРФСР. Троцький зробив відповідну доповідь про оборону радянських республік, а ВУЦВК, у свою чергу, прийняв постанову «Про об’єднання сил радянських республік».

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.