Митрополитом Київським і Галицьким обрано Антоній Храповицький (1918)

19 травня 1918 - 106 років тому

Антоній (Храповицький)

Антоній (Храповицький)

19 травня 1918 делегати Київського єпархіального собору обрали митрополитом Київським і Галицьким Антонія (в миру Олексія Храповицького). І хоча більшістю голосів було визнано зайвим стверджувати це рішення на Всеукраїнському соборі, а також проти митрополита виступав сам гетьман П. Скоропадський, на цій посаді Антоній перебував до грудня, поки Директорія УНР не усунула його від єпархії за антиукраїнську діяльність.

Духовна діяльність митрополита почалася ще в 1897 р., коли він став єпископом Чебоксарським. У 1902 р. його перевели до Житомира, де він зайняв посаду священно Почаївської Успенської лаври. У 1914 р. Антоній призначений архієпископом Харківським і Охтирським. Саме на цій посаді він став відомий своїми виступами проти українського національного руху. Він був переконаним русофілом і робив все для нівелювання українського варіанту православ’я. Однак, незважаючи на те, що проти його кандидатури виступав і сам гетьман Скоропадський, і його уряд, 19 травня 1918 його обрали митрополитом Київським і Галицьким, а в липні того ж року його обрали і головою Всеукраїнського церковного собору.

Проте в грудні 1918 р. після переходу влади до Директорії УНР митрополит був відсторонений від посади, його заслали в Бучацький монастир, а згодом перевезли до Польщі, де тільки через півроку його звільнила французька армія.

У 1920 р. Антоній їде з Росії, а вже через рік засновує в Сербії Перший Закордонний собор, де його обрали головою Вищого російського церковного управління за кордоном.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.