Розпочалася депортація кримських татар (1944)

18 травня 1944 - 80 років тому

Крим татари чекають на депортацію. Судак, 1944

Крим татари чекають на депортацію. Судак, 1944

18 травня 1944 Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР за наказом Державного комітету оборони почав депортацію кримських татар. Офіційно їх звинуватили у колабораціонізмі з німцями під час окупації півострова. У 1989 р. ця кампанія була засуджена на вищому державному рівні і визнана незаконною. Кримські татари почали повертатися на Батьківщину.

Постанова про виселення татар з Криму Держкомітет оборони СРСР видав ще 11 травня. Менше ніж за тиждень почалася і депортація населення. І хоча офіційно татар звинуватили у співпраці з нацистами, виселяли навіть тих, хто в роки ВВВ воював у частинах Червоної армії або взагалі був евакуйований. Офіційна депортація почалася рано вранці 18 травня 1944 р. і закінчилася вже 20 травня. Людям давали по кілька годин на збори і відразу садили на потяги. З телеграми, відправленої органами НКВС Сталіну, відомо, що в цілому депортації підлягали більше 183 тис. татар. Останній поїзд з переселенцями прибув на місце призначення 8 червня 1944 Переселяли людей у Казахстан, Таджикистан, на Урал і в Костромську область. Багато людей загинуло під час подорожі і в перші роки висилки.

У той час як в 50-х рр.. більшість депортованих народів СРСР змогли повернутися на батьківщину, кримські татари таку можливість отримали тільки під час «перебудови» в 1989 р.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.