У Києві відбувся Перший всеукраїнський військовий з’їзд (1917)

18 травня 1917 - 107 років тому

Мітинг з нагоди 3-го військового з’їзду в Києві

Мітинг з нагоди 3-го військового з’їзду в Києві

18 травня 1917 в Києві відкрився Перший Всеукраїнський військовий з’їзд. У ньому взяли участь більше 900 делегатів українських груп, товариств та організацій армій всіх фронтів, Балтійського і Чорноморського флотів, а також окремих гарнізонів і округів України. Тривав з’їзд протягом 4 днів і 21 травня завершився.

Перший військовий з’їзд був скликаний з ініціативи Українського Військового Організаційного комітету на чолі з полковником Глинським для координації дій українського військового руху. Основною метою з’їзду було підтвердження постанов Національного Конгресу, який проходив місяцем раніше. Зокрема, учасники з’їзду підтримали вимогу національно-територіальної автономії України, призначення при Тимчасовому уряді міністра у справах України, створення крайового урядового органу. Крім того, військові підтримали організацію української армії, для чого взяли вибрати УГВК на чолі з Симоном Петлюрою, а також намітили заходи з українізації армії та військової освіти. Крім того, саме Перший всеукраїнський з’їзд підтримав формування першої української військової частини - полку ім. Б. Хмельницького, вимагаючи включити до складу всіх 3200 чоловік, записалися в полк, а командиром був призначений полковник Юрій Капкан.

Протягом 1917 р. в Києві відбулися ще 2 подібних з’їзду.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.