У Львові закінчився Антифашистський конгрес діячів культури (1936)

17 травня 1936 - 88 років тому

Доповідь голови Антифашистського комітету України Р. Буйко на II Антифашистському конгресі інтелігенції західних областей

Доповідь голови Антифашистського комітету України Р. Буйко на II Антифашистському конгресі інтелігенції західних областей

17 травня 1936 року у Львові завершився перший Антифашистський конгрес діячів культури, який розпочався днем раніше. Ініціювали його проведення комуністичні партії Польщі і Західної України. Всього ж у форумі взяли участь понад 100 відомих діячів культури і мистецтва з Польщі, Західної України і Західної Білорусії. Серед них, зокрема, були: Ярослав Галан, Степан Тудор, Ванда Василевська, Леон Кручковський, Б. Домбровський та ін допомогою антинацистських виступів вони хотіли зміцнити єдиний антифашистський Народний фронт. Зокрема, вони закликали українців, поляків і білорусів до всенародної боротьби з нацизмом, вимагали припинення підготовки війни з СРСР, а також підкреслювали необхідність вільного розвитку культури і науки. Однак широкі кола західноукраїнської інтелігенції і вчені наукового товариства їм. П.Р. Шевченко так і не були представлені на конгресі. Взяти в ньому участь вони відмовилися під враженням голодомору 1932-1933 рр. та масових репресій тоталітарного режиму в СРСР.

Нещодавно Комуністична партія України спробувала знову ініціювати проведення у Львові Другого Антифашистського конгресу діячів культури та інтелігенції. Однак широку популярність напівлегальний захід у грудні 2011 р. так і не отримало.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.