Завершилася Перша українська експедиція до Антарктики (1997)

17 травня 1997 - 27 років тому

Антарктична станція «Академік Вернадський»

Антарктична станція «Академік Вернадський»

17 травня 1997 украінці повернулися з першої офіційної антарктичної експедиції. Всього 12 українських вчених перебували на Льодовому континенті більше року: перша група прибула на тоді ще британську антарктичну станцію «Фарадей» 28 листопада 1995 р., друга - 7 лютого 1996

Антарктичною державою Україна стала тільки в 1996 р. І можливим це стало тільки завдяки Великобританії, яка погодилася передати свою станцію «Фарадей» на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу одній із «неантрактичних» держав. У серпні 1994 р. для ознайомлення з роботою станції були відправлені 4 українці: Ю. Оскрет, Г. Міліневський, А. Люшнівскій і В. Гергієв. Вже наступного року Україна почала підготовку до відправки першої групи зимівників, які вирушили в Антарктиду в листопаді 1995 року 6 лютого 1997 саме вони підняли український прапор над уже української перейменованої станції «Академік Вернадський».

Перша українська експедиція пройшла успішно. За високий професіоналізм, проявлений в екстремальних умовах Антарктики при виконанні завдань Першої української антарктичної експедиції, Президент України Леонід Кучма в квітні 1998 р. орденом «За заслуги» III ступеня нагородив начальника станції Г. Міліневського, орденом «За мужність» III ступеня - геофізика У . Бахмутова і гляціолога Л. Говоруху. У пам’ять про Першу антарктичної експедиції українців на станції залишився список учасників.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.