Україна вступила до СОТ (2008)

16 травня 2008 - 16 років тому

Президент України Віктор Ющенко та директор СОТ Паскаль Ламі

Президент України Віктор Ющенко та директор СОТ Паскаль Ламі

16 травня 2008 Україна стала 152-м членом СОТ. Всього переговори про вступ держави в організації тривали 14 років, протягом яких вітчизняні депутати змінили і прийняли близько 50 законів для адаптації документів до світового ринку.

Світова організація торгівлі - це провідна міжнародна економічна організація, до якої входить 156 країн. Її основною функцією є встановлення правил міжнародної торгівлі. Однак сьогодні це ще й потужна впливова структура і без вступу до неї розраховувати на інтеграцію у світовий простір не доводиться.

Вже після набуття Україною незалежності її вступ до СОТ став одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави. Величезна робота по переговорах і підготовці України до вступу була проведена в 2005-2006 рр.. Зокрема, Україна встановила однакові акцизи на український і імпортний транспорт, скасувала пільги вітчизняним промисловим підприємствам, скасувала пільги на ПДВ, особливі режими для інвестицій і т.п. У січні 2008 р. було врегульовано питання експортних мит з ЄС, що було останньою перешкодою для вступу. А вже 5 лютого того ж року Генеральна Рада СОТ ухвалила рішення про приєднання України до організації. У свою чергу, ВР України ратифікувала протокол вступу 10 квітня. Офіційно Україна стала членом СОТ 16 травня 2008

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.