У Львові побачив світ перший номер газети «Зоря Галицька» (1848)

15 травня 1848 - 176 років тому

Головна Руська Рада - засновник першої української щоденної газети «Зоря Галицька»

Головна Руська Рада - засновник першої української щоденної газети «Зоря Галицька»

15 травня 1848 у Львові почала виходити перша щотижнева газета «Зоря Галицька» - друкований орган Головної Руської Ради. До 1851 саме тут друкувалися всі головні офіційні документи Ради, згодом журналісти почали висвітлювати економічні і навіть деякі господарські проблеми галичан. Головним принципом, на якому наголошувалося майже в усіх статтях видання, був принцип відмінності українців від інших народів і їх єдність на всіх українських територіях. Не раз в газеті можна було прочитати твори М. Шашкевича, М. Устияновича, О. Духновича та інших. У 1851 р. видання переходить на москвофільські позиції, а через 2 роки перетворюється на літературний журнал.

Першим редактором газети став один із засновників ГРР Антон Павецкій. У перший час він навіть видавав газету на власні кошти. У 1850 р. його змінив І. Гушалевич, в 1853 р - Б. Дідицький, потім С. Шехович, П. Костецький, М. Савчинський. Однак з 1857 р. газета почала зазнавати фінансових труднощів і через брак засоби 9 квітня того ж року її видавництво припинилося. Сталося це, перш за все, через падіння кількості передплатників, адже, перейшовши на москвофільські позиції і популяризуючи їх ідеї на своїх сторінках, газета втратила їх чимало.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.