Академік І. Юхновський очолив першу опозиції в українському парламенті (1990)

15 травня 1990 - 34 років тому

І. Юхновський - голова першої опозиційної групи в українському парламенті

І. Юхновський - голова першої опозиційної групи в українському парламенті

15 травня 1990 академік Ігор Юхновський очолив першу опозиційну фракцію у Верховній Раді Української РСР - «Народну раду». Всього про свою опозиційність у парламенті оголосили 125 депутатів.

Перші більш-менш демократичні вибори в Україні відбулися в останню неділю березня 1990. Конкуренція на депутатські мандати була божевільна, адже на 450 місць претендували 3 тис. кандидатів. Але навіть в таких умовах, а також при наявності монопольного становища комуністичної партії, демократичним силам вдалося отримати 125 місць. Зокрема, Демблок здобув перемогу майже в усіх областях Західної України та Київському регіоні. Народний Рух нарешті увійшов до парламенту.

Звичайно, більшість у парламенті було створено комуністами і консерваторами. Однак опозицію «групі 239» склала новостворена «Народна рада» - перша в історії нового українського парламентаризму опозиційна група, яку очолив видатний український фізик-теоретик академік Ігор Юхновський.

Необхідно відзначити, що ця ВР зіграла головну роль у історії здобуття Україною незалежності. Саме з ініціативи «Народної ради» спочатку була прийнята Декларація про державний суверенітет, а потім і Акт проголошення незалежності України.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.