Радянська влада розпочала кампанію з ліквідації Григорівського повстання (1919)

13 травня 1919 - 105 років тому

Отаман Григор’єв зі своїм загоном

Отаман Григор’єв зі своїм загоном

13 травня 1919 більшовики почали військову кампанію з ліквідації повстання в Україні, яке очолив отаман Матвій Григор’єв.

Після падіння в Україні влади гетьмана Скоропадського влада перейшла до Директорії. Її війська не мали чіткої організації і носили частіше порядок стихійних загонів. Один з таких загонів в українському селі очолив отаман Григор’єв. Проте взимку 1918-1919 рр.. під час наступу на українських територіях Червоної армії багато загонів стали переходити на бік більшовиків. Зробив це і отаман Григор’єв. Однак у цей же час на селі почалася продрозверстка, активно впроваджується політика «воєнного комунізму», і, звичайно, настрої на селі почали змінюватися. За таких обставин 8 травня 1919 г.атаман закликав українців піднятися на повстання проти більшовиків. Розгорнувши наступ на Катеринослав, Київ, Єлисаветград, Одесу і Полтаву, отаманський війська швидко займали українські міста. Однак 13 травня радянські власті оголосили про свій контрнаступ, і вже наступного дня тридцятитисячна Червона армія під командуванням К. Ворошилова і А. Пархоменко вирушила з Києва, Полтави та Одеси. Через тиждень до них приєднався Н. Махна. В результаті, протягом другої половини травня грігорьівци були розгромлені: 21 мая їх розбили під Києвом, 22 травня більшовики зайняли Олександрію - центр повстання, 23 травня - Знам’янку, а до 31 травня повстанців витіснили з Миколаєва та Херсона. Повстання було програно.

Однак незважаючи на програш, це повстання досить сильно вплинуло на політику більшовиків. Так, до складу РНК УСРР були введені представники партії боротьбистів, була реорганізована армія. Але, разом з тим, продрозкладка і «військовий комунізм» скасовані не були.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.