У Петербурзі в небо піднявся перший у світі багатомоторний літак «Російський витязь», сконструйований киянином Ігорем Сікорським (1913)

13 травня 1913 - 111 років тому

«Російський витязь»

«Російський витязь»

13 травня 1913 в Петербурзі відбувся демонстраційний політ першого у світі чотиримоторного літака «Російський витязь», побудованого на Російсько-Балтійському заводі за кресленнями українського авіаконструктора Ігоря Сікорського. Ця модель принципово відрізнялася від усіх літаків, які створювалися до цього, адже саме він став первістком важкої авіації.

Розробки нового літака почалися в якості робіт з проектування нового дослідницького великого аероплана для потреб розвідки. Перше його назва була «Гранд». У тому 1913 р. «Гранд» з двома двигунами «Аргус» по 100 л. с. піднявся в небо. Однак інженер вирішив, що цих потужностей недостатньо. Встановивши ще 2 таких же двигуна, навесні того ж року випробування продовжилися. 13 травня 1913 літак провів свій перший демонстраційний політ на очах великої кількості глядачів. Цей політ викликав здивування всіх, хто його бачив, адже літак був дуже несхожим на все те, що до цього піднімалося в небо - по-перше, він був величезним, по-друге, кабіна пілота була закрита, а, по-третє, попереду літака був сконструйований незвичайний «балкон».

Після успішних випробувань всі 4 мотора розмістили в ряд на нижньому крилі. У серпні 1913 Сікорькій побив на ньому світовий рекорд, піднявши на борт 7 пасажирів і здійснивши політ тривалістю 1 годину. 54 хв. В результаті, саме ця модель І. Сікорського стала прототипом багатьох транспортних літаків і бомбардувальників.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.