У Києві освятили першу кам’яну церкву - Десятинну (996)

12 травня 2013 - 11 років тому

Десятинна церква в Києві

Десятинна церква в Києві

12 травня 996 р. в Києві відбулося освячення першої в Київській Русі кам’яної церкви - Десятинної. Ініціював її будівництво князь Володимир і спочатку вона носила ім’я Успіння Пресвятої Богородиці. Назва Десятинна церква отримала внаслідок наказу князя віддавати на потреби храму десяту частину своїх доходів.

Історія будівництва Десятинної церкви розписана в «Повісті временних літ» в Іпатіївському списку. Літописець зазначає, що почали її будувати в 991 р. майстра з Греції. Через 5 років роботи закінчилися, а внутрішнє оздоблення решето було прикрасити іконами і церковним начинням, які Володимир привіз з Корсуня. Першим храм очолив також корсунянин - Анастас.

Зовнішній вигляд Десятинної церкви для тих часів був надзвичайно гарний, а будівель подібних масштабів взагалі ще не будували. Будова розміром 32х42 м стояло на 6 стовпах і було увінчано багатьма куполами. Всередині церква була прикрашена мармуровими колонами, фресками, мозаїками, карнизами і т.п.

Однак в 1240 р., коли Київ захопили татаро-монголи, історія церкви закінчилася. Потім на цьому місці кілька разів будували нові храми, проводили розкопки. Однак в 1934 р. столицю України з Харкова перенесли до Києва і, звичайно, радянська влада нову Десятинну церкву ліквідувала. З тих пір на місці стародавнього храму ведуться розкопки і питання, побудують нову Десятинну церкву, яка повністю повторювала б свій домонгольський варіант, залишається без відповіді.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.