Україна стала членом ЮНЕСКО (1954)

12 травня 1954 - 70 років тому

Штаб-квартира ЮНЕСКО. Париж, Франція

Штаб-квартира ЮНЕСКО. Париж, Франція

12 травня 1954 в рамках співпраці з ООН, членом якої Україна є з 1945 р., Україна стала ще й членом Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Постійне представництво держави при ЮНЕСКО діє у Парижі з 1962 р.

Основною метою співпраці організації та Україні є стратегічна орієнтація на сприяння розширенню міжнародного співробітництва наукових, освітніх і культурних установ та організацій шляхом їх участі в програмах ЮНЕСКО. Таким чином досягається зміцнення інтелектуального потенціалу країни та залучення його до світових процесів в гуманітарній сфері. Крім того, Україна має право використовувати можливості організації в національних інтересах і міжнародний досвід в області її компетенції.

У різний час представниками України в ЮНЕСКО були: Ю. Кочубей, М. Решетняк, А. Зленко, В. Скофенко та ін

Сьогодні українські фахівці є активними учасниками багатьох програм і проектів ЮНЕСКО у таких сферах, як розвиток інформаційного суспільства, збереження світової інформаційно-цифрової спадщини, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини в умовах глобалізації та ін Крім того, Україна і сама не раз була ініціатором впровадження різних програм. Зокрема, це були проекти з використання засобів інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства, Декларації про раси та расові забобони і т. д.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.