У складі Росії утворена Бессарабська область (1818)

11 травня 1818 - 206 років тому

Бессарабія. Початок ХХ століття.

Бессарабія. Початок ХХ століття.

11 травня 1818 у складі Росії була утворена нова Бессарабська область з центром у Кишиневі. Крім того, було затверджено створення бесарабської Верховної Ради, яку мав очолити повноважний намісник Бессарабської області, згодом це звання об’єднали зі званням новоросійського генерал-губернатора, який жив в Одесі.

Російсько-турецька війна 1806-1812 рр.. закінчилася підписанням Бухарестського мирного договору, згідно з яким 16 травня 1812 землі між річками Прут і Дністер були звільнені від османського панування і передані до складу Росії. Після приєднання краю сюди почали переселятися болгари, гагаузи, українці, молдавани і німці-колоністи. В результаті, влада зайнялася організацією пристрою в новій галузі по внутреннегубернскому зразком. 11 травня (за старим стилем 29 квітня) був виданий спеціальний Статут освіти Бессарабської області. 28 лютого 1828 Статут замінили «Установою для управління Бессарабської області», відповідно до якого управління від обласної влади перейшло до общегубернскому. Замість Верховної Ради створили обласна рада і тільки він, в результаті, стало відмінною рисою Бессарабії щодо інших російських губерній. І тільки в 1873 р. область перейменували в губернію.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.