Петра Шелеста звільнили з посади першого секретаря ЦК КП України (1972)

10 травня 1972 - 52 років тому

Перший секретар ЦК КПУ в 1964-1972 рр.. Петро Шелест

Перший секретар ЦК КПУ в 1964-1972 рр.. Петро Шелест

10 травня 1972 «у зв’язку з переведенням на іншу роботу» з посади першого секретаря ЦК КП України був звільнений Петро Шелест. Спочатку його перевели на посаду заступника голови Ради Міністрів СРСР, але на цьому місці він не опрацював і року. У 1973 р. чиновника змусили вийти на пенсію і заборонили поселятися на Україну.

Свою партійну кар’єру П. Шелест почав ще в 1940 р. з посади секретаря Харківського міськкому КП (б) з оборонної промисловості. Вже в 1954 р. він став членом ЦК КПУ. У 1963 р. його обрали секретарем ЦК КПУ, а вже наступного року Петро Шелест став дев’ятим першим секретарем ЦК КП України. На цю посаду він прийшов саме на хвилі «післявоєнної українізації» держапарату Української РСР, тому йому вдавалося відстоювати інтереси республіки перед вищим керівництвом СРСР. У культурній політиці Шелест також відстоював націоналістичний напрям, хоча і був затятим противником дисидентства. Він виступав на захист української мови в школах, газетах, книгах. Крім того, саме Шелест виступав і проти звинувачень у націоналізмі окремих українських діячів мистецтва, у тому числі і І. Дзюби за його «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Все це призвело до посилення національних настроїв в республіці, що, звичайно ж, не могло подобатися керівництву в Москві. В результаті, 10 травня 1972 він позбувся посади, а його звільнення Брежнєв трактував як надмірну самостійність у вирішенні питань та у «місництві і проявах націоналізму». У квітня 1973 р. його відправили на пенсію і до розпаду СРСР його тримали під постійним негласним наглядом.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.