Українсько-польські війська захопили Київ (1920)

7 травня 1920 - 104 років тому

Польсько-українські війська вступають до Києва. Хрещатик, травень 1920

Польсько-українські війська вступають до Києва. Хрещатик, травень 1920

7 травня 1920 в результаті Київської операції польська армія за підтримки частин військ Симона Петлюри захопили Київ. Мета, яку ставили перед поляками на початку військового вторгнення на українську території 25 квітня 1920, була досягнута. Однак польська окупація тривала недовго - 12 червня о столицю увійшла Червона армія.

Згідно з умовами Варшавського договору 1920 уряд Юзефа Пілсудського відмовився від претензій поширювати свою владу до кордонів Речі Посполитої 1772 і визнало територію Наддніпрянщини, яка в той час перебувала під контролем більшовиків, землями УНР. 24 квітня 1920 УНР і Польща об’єднують свої війська і виступають у похід проти радянської влади. Форсувавши р.. Збруч - західний кордон України, за тиждень союзні війська захопили Житомирську область, Бердичів, Козятин і наблизилися до Києва. Виступ УНР підтримали і бійці Червоної Української Галицької армії. 6 травня була захоплена Біла Церква, а 7 травня поляки і Симон Петлюра вступили в українську столицю. Необхідно зауважити, що вступ поляків у місто самі кияни не помітили, адже за останні 3 роки це була вже 15 зміна влади в столиці. Однак при УНР Київ залишався недовго, 14 травня в Білорусі почалася наступальна операція радянського Західного фронту, а 12 червня до Києва увійшла Червона Армія.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.